Veiligheid

Van uw nieuwe badkamer wilt u graag onbezorgd genieten. Iedereen heeft eigen wensen en ideeën voor de badkamer. Maar veiligheid is voor iedereen belangrijk. Met enkele aanpassingen vergroot u de veiligheid maar behoudt u het comfort.

Tips voor een veilige badkamer

  • In de badkamer kan de vloer nogal glad worden. Dit door de combinatie van water en zeep. Uw tegelvloer wordt aanzienlijk minder glad met een antislip coating op de tegel. Hiermee voorkomt u het uitglijden.
  • Een bad is vaak glibberig, door een badmat aan te schaffen is de kans op uitglijden kleiner.
  • Een thermostatische douchekraan zorgt voor een constante temperatuur van het douchewater. Hiermee loopt u geen risico van water dat opeens gloeiend heet wordt.
  • Gevaar zit meestal in een klein hoekje. Dit is ook het geval bij het kleedje in de badkamer. Kiest u dan ook altijd voor een antislip ondertapijt. Het kleedje schuift niet meer.
  • Verlichting in de badkamer dient waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd te zijn.
  • Let in de ontwerpfase goed op uitwendige hoeken. Vooral mensen met een gezin kiezen vaak voor producten met ronde hoeken. Belangrijk is ook om eventuele scheidingsmuren af te ronden. Hier kunt u zich lelijk aan beschadigen of stoten.
  • Een hoge instap bij de doucheruimte kan als obstakel ervaren worden. Een doucheruimte zonder hoogteverschil tussen de badkamer- en de douchevloer biedt meer comfort. En is daarbij ook nog eens veiliger. Dit wordt gerealiseerd door de tegelvloer door te laten lopen in de douche met een afvoergoot.
  • Zorg voor een goede ventilatie. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat de stoom snel wordt afgevoerd. Als de vocht blijft hangen, krijgt u condens op spiegels en tegels. Het tast op termijn het schilderwerk aan en veroorzaakt schimmels. Een kier onder de deur of rooster in het raam zijn prima. Toch is aanvullende ventilatie vaak noodzakelijk.

We worden steeds ouder en willen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Ook bij het vernieuwen van de badkamer is dit een aandachtspunt. Door een paar slimmigheden blijft de badkamer comfortabel, óók als u wat slechter ter been bent. Lees meer over de senioren badkamer.