Kranen

Een kraan voor elke badkamer

De kraan in je badkamer maakt je bad en wastafel compleet. Een onmisbaar stukje techniek, en als je wilt ook een stijlvolle aanvulling op je badkamer. Badkamerkranen zijn er in verschillende modellen en designs. Een aantal belangrijke basiskeuzes op een rij:

  • Opbouw- of inbouwkraan. Van een inbouwkraan zie je alleen de grepen en uitloop, want alle leidingen zijn weggewerkt in de muur. Een opbouwkraan bevindt zich, inclusief doucheaansluiting, volledig op de wand of op het bad of wasbak.
  • Eengreeps kraan of mengkraan. Met een Eengreeps kraan tap je zowel warm als koud water met één hendel. Mengkranen bedien je met twee knoppen, een voor warm en een voor koud water.
  • Hoge of lage uitloop. Een kraan met een hoge uitloop leidt de waterstraal in een langere boog of hoek naar beneden. Hierbij heb je meer bewegingsvrijheid onder de kraan dan bij een lage uitloop. Handig bij het uitspoelen van je haar bijvoorbeeld.
  • Kraan met watervaluitloop. In zwembaden en spa’s al langer gemeengoed. Maar nu ervaar je de masserende kracht van een waterval ook in je eigen bad of wasbak.

Kraan kiezen? Enkele nuttige tips nodig?
Elk type kraan heeft eigen kenmerken qua functionaliteit en gebruiksgemak. Wij adviseren je bij de keuze van een kraan vooral op de volgende punten te letten.

Praktische mogelijkheden
Een kraan inbouwen kan niet in elke wand. Bekijk daarom eerst of een inbouwkraan mogelijk is in jouw badkamer. Anders kies je voor een opbouwkraan.

Gebruiksgemak
Kranen worden steeds gemakkelijker in gebruik én krijgen steeds meer functionaliteiten. Er is zelfs een digitale thermostaatkraan, op afstand te bedienen, die je favoriete watertemperatuur onthoudt. Zorg in ieder geval dat alle gezinsleden met de kraan overweg kunnen. Een kraan met hoge uitloop is vaak praktischer dan een kraan met lage uitloop. En wat betreft onderhoudsgemak wint de inbouwkraan het; door de strakke afwerking heeft deze minder onderdelen die kalkaanslag en vuil vangen.

 • Veiligheid
 • Een thermostaatkraan houdt het water op de ingestelde temperatuur. Er zijn ook nog extra veiligheidsopties. Zo kun je kiezen voor een kraan die aan de buitenkant niet heet wordt. Fijn met kleine kinderen.
 • Waterbesparing
 • Wanneer je kraanwater snel op temperatuur is, loopt er minder water zinloos door de afvoer. Met een Eengreeps kraan verspil je dan ook minder water dan met een mengkraan. De sensorkraan werkt het meest waterbesparend.

Design
Kies een kraan die past bij de stijl van jouw badkamer. Je hebt keuze uit uiteenlopende vormen en materialen; rechthoekig of rond. Wist je dat je tegenwoordig, naast een kraan van glanzend chroom of mat staal, ook kunt kiezen voor een heel moderne zwarte of witte kraan?

Heeft u vragen over onze diensten of behoefte aan vakkundig advies? Heeft u (ver-)bouwplannen of bent u toe aan een nieuwe badkamer of toilet? Graag uitnodigen wij u uit om contact met ons op te nemen. Wij hebben al vele mooie “droom” badkamers mogen realiseren over geheel Nederland, o.a. Regio Utrecht, Zuid-Holland, etc. Wij helpen u natuurlijk graag! Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op 0851302688 of stuur ons een e-mail bericht info@badinstallaties.nl